08/09/2026
Ești neplătitor de TVA? Poți avea nevoie de cod TVA chiar dacă nu ai ajuns la plafonul de 395.000 lei.
Multe firme consideră că, atât timp cât nu au depășit plafonul de TVA, nu au obligații suplimentare. Nu este întotdeauna corect.
Dacă firma cumpără sau prestează servicii în relația cu parteneri externi, poate apărea obligația obținerii unui cod special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, chiar de la prima operațiune relevantă.
𝗦𝗶𝘁𝘂𝗮ț𝗶𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗲
▪️ Cumpărați servicii de la o firmă din UE (abonamente software, servicii IT, marketing, publicitate, consultanță)
→ poate fi necesar codul special de TVA;
→ TVA datorată în România se declară, după caz, prin D301;
→ operațiunea se declară și prin D390.
▪️ Prestați servicii către o firmă din UE
→ pentru serviciile B2B supuse regulii generale, factura se emite fără TVA din România;
→ codul special de TVA trebuie obținut înainte de efectuarea operațiunii;
→ serviciul se declară prin D390.
▪️ Cumpărați servicii din afara UE
→ poate exista obligația de calcul și plată a TVA în România prin D301;
→ doar această achiziție nu generează obligația depunerii D390 sau a obținerii codului special conform art. 317.
▪️ Prestați servicii către o firmă din afara UE
→ pentru serviciile B2B supuse regulii generale, nu se colectează TVA în România;
→ nu se depune D390 pentru această operațiune.
⚠️ 𝗔𝘁𝗲𝗻ț𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝗚𝗼𝗼𝗴𝗹𝗲, 𝗠𝗲𝘁𝗮, 𝗖𝗵𝗮𝘁𝗚𝗣𝗧 ș𝗶 𝗮𝗹𝘁𝗲 𝗮𝗯𝗼𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗲𝘅𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲
Nu toate facturile se tratează automat la fel. Trebuie verificat dacă furnizorul a facturat TVA, țara în care este stabilit, tipul serviciului și codul de TVA utilizat.
𝗗𝗲 𝗿𝗲ț𝗶𝗻𝘂𝘁
Plafonul de 395.000 lei nu vă protejează de obligațiile privind TVA pentru operațiunile externe.
O firmă poate rămâne neplătitoare de TVA în România și, în același timp, să fie obligată să dețină cod special de TVA pentru anumite tranzacții cu parteneri din UE.
Codul special de TVA nu transformă firma într-un plătitor normal de TVA.
Nu sunteți sigur dacă firma dumneavoastră are această obligație? Verificăm împreună, înainte de prima operațiune externă.
📞 +40 (747) 595 595 · ✉️ [email protected]
ALCONT — Pentru tine doar profit.