29/10/2026
Musí identifikovaná osoba podávat přiznání k DPH při poskytnutí služby do jiného členského státu Evropské unie?
Dlouhou dobu platilo, že identifikovaná osoba neměla povinnost podávat přiznání k DPH, pokud poskytla službu podle § 9 odst. 1 osobě registrované k dani v jiném členském státě EU. Měla pouze povinnost podat souhrnné hlášení.
To se ale změnilo od 1. 1. 2025.
Novela zákona o DPH doplnila do § 24a odst. 1 písm. d), které výslovně stanoví povinnost přiznat uskutečnění plnění při poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě EU podle § 9 odst. 1, pokud se na toto plnění vztahuje povinnost podat souhrnné hlášení.
📌 Příklad z praxe:
Osoba identifikovaná k dani dostává platby za zhlédnuté reklamy na svém webu od společnosti Google se sídlem v Irsku.
Jedná se o poskytnutí reklamní služby podle § 9 odst. 1 zákona o DPH.
Jaké má povinnosti?
✅ Vykázat poskytnutí služby v souhrnném hlášení s kódem 3.
✅ Vykázat uskutečněné plnění v přiznání k DPH na řádku 21.
👉 Identifikovaná osoba tedy musí v tomto případě podat nejen souhrnné hlášení, ale také přiznání k DPH.
-----
Zuzana Bartůšková
Daňová poradkyně a jednatelka BKP Finance s.r.o.